Contacten leiden tot contracten

Op het kantoor van mijn vader hing altijd een briefje. Zo’n briefje wat uit de krant geknipt was. Het hing er zichtbaar. Als een echte reminder. Er stond:

“contacten leiden tot contracten”

 

En het leidt niet alleen tot contracten maar ook tot een hele drukke uitvaartdienst. Mijn vader is in 2019 helaas overleden. Het lijkt wel of zijn briljante manier van netwerken me nu pas opvalt. Wanneer ik terugkijk hoe hij dit deed dan was hij voor mij echt een voorbeeld. Ik heb het geluk gehad ook een tijd in de zaak van mijn ouders mogen te werken. Samen met mijn vader ging ik dan naar beurzen. Of we stonden er zelf. We bezochten klanten en ontvingen ze in onze showroom. Ook gingen we soms samen naar de netwerkbijeenkomsten van de ‘Eagles’, het zakelijke netwerk van de Hour of Power. En ongemerkt heb ik daar veel van opgestoken.

Hij was voor mij een voorbeeld in hoe hij ‘netwerkte’. Hij was altijd zichzelf. Nieuwsgierig naar de ander. Maakte echt contact en ging een relatie aan. Hij heeft voordat hij zelfstandig ondernemer werd heel veel baantjes gehad als vertegenwoordiger. Dus als er iemand was die weet hoe belangrijk een goed netwerk is dan was hij het wel.

Tijdens zijn ziekte ontving hij veel kaarten. Net na zijn overlijden, kregen wij als familie zelfs een handgeschreven kaart van een concurrent waar hij veel mee heeft samengewerkt. Wat erin stond heeft diepe indruk op mij gemaakt.

Hierdoor groeide ook het besef dat mijn vader mij iets bijzonders geleerd heeft op het gebied van netwerken. Ik zie dat dit voor veel mensen een struggle is. Terwijl het mij, net als mijn vader, ook goed afgaat. Dat briefje heeft hij vele honderden keren gezien. Het hing er prominent. Dat briefje heb ik niet meer gevonden maar leeft verder in mijn ondernemershart.

Wil je ook Succesvol Netwerken?